История

20/09/2016

Специално училище за ученици с увреден слух “ Свети Иван Рилски “ гр. Търговище е с 105 годишна история.

През 1911 година в град Варна е създаден Държавен институт за глухонеми деца. Пръв Директор на Института е Панайот Медникаров. По-късно през 1952 година – Институтът за глухонеми деца в град Варна се закрива и се премества в град Търговище под името “Училище за глухи деца”.

До 1969 година училището за глухи деца се помещава в част от учебната сграда на І-во СОУ “Свети Седмочисленици” в гр. Търговище. В началото на 1968 година е направена първата копка на специално изградена за обучението на глухи деца сграда, която официално е открита през м.Ноември 1969 година. През 1992 година със Заповед № РД – 14 –59 от 8 .ІХ.1992 година на Министъра на образованието и науката професор Николай Василев Основно училище за деца с увреден слух град Търговище се преобразува в Средно общообразователно училище за деца с увреден слух.

От 1952 година директори на училището са:

- Александър Станчев

- Иван Мънков

- Димо Матеев

- Гатьо Гатев

- Дора Станева

- Росен Милачков – от 1992 г. и понастоящем

От 1995 година в СОУ за деца с увреден слух са разкрити професионални паралелки:

Професия “Оператор в мебелната промишленост”, специалност “Оператор в производството на тапицирани изделия”
Професия “Оператор в производството на облекло”, специалност “Производство на облекло от текстил”
Професия “Кулинар”, специалност “Готвач”
Професия “Строител”, специалност “Вътрешни облицовки и настилки”.
Първият випуск, получил дипломи за средно образование и свидетелства за професионална квалификация завършва обучението си през 1998 година. През 1996 година, по повод 85 години от основаването му, училището е именувано “Свети Иван Рилски“ лично от Министъра на образованието Проф. Илчо Димитров. През същата година СОУ за деца с увреден слух “Свети Иван Рилски” е удостоено със “Златна значка на СГБ” за заслуги към делото на глухите в България. Във връзка с деветдесетата годишнина от основаването си през 2001 г. специалното училище става носител на “Медал за особени заслуги” на СГБ за значителен принос към делото на глухите. В училището работят високо квалифицирани сурдопедагози, притежаващи І, ІІ и ІІІ професионално-квалификационна степен.
През 2016 година се смени името на училището, от Средно общообразователно училище за деца с увреден слух "Свети Иван Рилски" на Специално училище за ученици с увреден слух "Свети Иван Рилски".

  • Обучение по БДП се проведе в СУУУС "Свети Иван Рилски"-гр.Търговище.

    11.06.2021
    Thumbnail 3

    На 10 юни 2021г. в СУУУС "Свети Иван Рилски"-гр.Търговище беше осъществена съвместна инициатива на РУ " Полиция" гр.Търговище и Обединен детски комплекс-гр.Търговище за обучение по безопасност на движението. ... Още

  • Copyright © 2016 - 2024 СУУУС "Свети Иван Рилски", гр. Търговище.