Дядо Коледа в Специално училище за ученици с увреден слух „Свети Иван Рилски" в град Търговище

26/01/2017

“Защото обичаме деца да ни прегръщат с очите и душите си“ -
Дядо Коледа в Специално училище за ученици с увреден слух „Свети Иван Рилски" в град Търговище
По случай най-светлия християнски празник - Коледа ученици организираха тържество за свои връстници със сензорни увреждания.
Възпитаници на ПГЧЕ“Митрополит Андрей“ и I ОУ“Христо Ботев“ в града ни „доведоха“ Дядо Коледа в Специалното училище за ученици с увреден слух “Свети Иван Рилски“. Инициативата е на дванадесетокласничката Силвена Гоман. Тя, заедно със свои съученици и съмишленици и учителката по английски език – Ренета Стоименова, организираха това представление като влязоха в ролята на Дядо Коледа, Снежанка и помощниците им.
За да се случи това, два месеца предварително Силвена започва инициатива за събиране на подаръци от цялата страна. Отзовават се както деца, така и възрастни, а тя и цялото й семейство грижливо и старателно събират, сортират и опаковат дошлите от цялата страна дарения от новогодишни изненади. Девойката търси съдействие от педагози в специалното училище и се отзовава психологът Тодорка Димова, с която не за първи път организират съвместни мероприятия на деца от масово училище и деца с обучителни проблеми като част от проект „Твоят час“. “Смятам, че освен да науча нашите ученици да бъдат добри хора и граждани, много важна е и тяхната социална интеграция и пълноценната им реализация, за да се почувстват значими, уважавани, обичани, да бъдат оценени като личности“ – сподели г-жа Димова мотивите за своето участие в инициативата.
Групата млади хора организира и специално тържество, на което Дядо Коледа да връчи подаръците. Празникът започна с историята на Дядо Коледа, която разказа Силвена. Директорът на специалното училище, г-н Росен Милачков, се обърна с топли приветствени думи по повод предстоящите празници към своите възпитаници и увери Дядо Коледа, че всички те са добри, послушни и ученолюбиви деца и са заслужили подарък.
Когато даваха торбичките с изненади, белобрадият старец и помощниците му разговаряха на жесто-мимичен с всяко дете торбичка с изненади. Блясъкът и искрите на щастие в очите на всички не могат да се опишат. Те са запечатани в множество снимки. „Дори на истинската Коледа не се чувстваме толкова щастливи! – споделиха младежите.- Може би ни свързва невидима нишка, която се заплита, но не се къса или защото обичаме деца да ни прегръщат с очите и душите си.“ Имената на тези млади хора са: Силвена, Айхан, Пламена, Емине, Кими, Яна, София, Марта, Емона, Рени.
Децата- домакини подариха на гостите саморъчно изработени картички, в които им благодарят за добрината и човечността и затова, че са приятели.Взаимно се увериха:“Ще ви пазим там, отляво!“

Диана Минева – главен учител

Copyright © 2016 - 2024 СУУУС "Свети Иван Рилски", гр. Търговище.