Специално училище за ученици с увреден слух „Свети Иван Рилски“- гр.Търговище отбеляза 105-годишнината си

26/01/2017

На 19 октомври православната църква почита Свети Иван Рилски. Той е един от най-големите духовни водачи и покровители на българския народ. Светецът се приема като типично български учител и целител на глухите хора в България. Именно затова Специалното училище за ученици с увреден слух в гр.Търговище носи достойно неговото име. Тук се обучават деца от цяла Североизточна България, които разчитат на професионализма на екипа в училището.
В своята 105-годишна история СУУУС „Свети Иван Рилски“ в град Търговище е образовало и възпитало поколения хора с увреден слух. Училището е удостоено със „Златна значка на СГБ“, носител е на „Медал за особени заслуги на СГБ“ за значителен принос към делото на глухите в България.
От 1992г. до днес директор на специалното училище е Росен Милачков, носител на Почетно отличие „Неофит Рилски“ за високопрофесионална дейност в системата на МОН.
На 19 октомври 2016 година училището отбеляза своята 105-годишнина с празнична програма. Гости на тържеството бяха представители на Регионална библиотека „Петър Стъпов“, приятели на училището и много родители.
В концертната програма децата – домакини изпълниха песни с жест и мимика под ръководството на Тодорка Димова и Антония Колева, а гостите от балет „Вега“ с ръководител Марианна Савова ги поздравиха с танци.
Празничният ден завърши с волейболен турнир между ученици – юноши и девойки и учители. За едните предстои Държавно първенство за юноши и девойки с увреден слух в град София,а за другите – Коледен турнир, организиран от РУО – гр. Търговище.
В навечерието на годишнината учениците и целият колектив на училището си направиха подарък: реализиран е проект по Национална програма „За чиста околна среда – 2016”, на тема „Обичам природата и аз участвам” като е създаден еко-кът, в който е съхранена и продължена традицията на основателите на училището за обогатяване с разнообразни растителни видове на училищния парк. В него ще се провеждат и часове в реална природна среда. Създаденият интериор предоставя условия за отмора на зрението и подобряване на компенсаторните му възможности.
Честити да са 105 години достоен живот и дело!
Дияна Минева – главен учител

Copyright © 2016 - 2024 СУУУС "Свети Иван Рилски", гр. Търговище.